Category Uncategorized

Werknemers zijn een belangrijke spil voor Agro World Transport / Koeltransport Denemarken. De laatste jaren is er in de branche sprake van een personeelstekort  en de brancheverenigingen lobbyen flink om jonge aanwas enthousiast te maken voor het vak. Ook Agro World Transport / Koeltransport Denemarken erkent dat tekort en wil graag in jonge gemotiveerde medewerkers investeren. Niet verwonderlijk dat het bedrijf onlangs de vereiste erkenning aangevraagd heeft bij de Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) om Erkend Leerbedrijf te worden.

Stap naar echt dienstverband

Job Wiersma, verantwoordelijk voor personeelsbeleid binnen het transportbedrijf, legt uit: “Als we naar de toekomst kijken en ons verder willen ontwikkelen en groeien, is het belangrijk dat we blijven investeren in onze medewerkers. Eén van onze doelstellingen is om ook nieuwe, jonge medewerkers enthousiast te maken voor de transportsector. Als we zelf ons steentje daaraan kunnen bijdragen, plukken we er uiteindelijk ook de vruchten van. Op het moment dat de leerling die wij praktijkondersteuning bieden zijn opleiding heeft afgerond, kent hij ons bedrijf van binnen en buiten. De volgende stap naar een echt dienstverband is dan snel gemaakt.”

 

Job-Wiersma

Blij met werk-leerplek

Nieck Hietbrink (17) is op deze basis in dienst getreden bij Agro World Transport / Koeltransport Denemarken. Hij is bezig met zijn eerste jaar aan het ROC in Almelo met de opleiding bedrijfsautotechnicus, niveau 3. Als kind had hij al interesse in techniek. Zijn enthousiasme werd aangewakkerd door familie waarvan het merendeel in de techniek werkt. Niet vreemd dat Nieck koos voor deze opleiding. “Voordat ik bij Agro World aan de slag ging, werkte ik bij een ander leerbedrijf,” vertelt de Hengeloër, “Daar waren mijn werkzaamheden voornamelijk gericht op het onderhoud van trailers. Toen ik de kans kreeg om bij Agro World Transport als BBL-er aan de slag te gaan, heb ik die met beide handen aangepakt. Mijn passie ligt bij het werken met trucks én trailers. Na deze opleiding wil ik graag niveau 4 doen, zodat ik mij nog verder kan ontwikkelen en mijn kennis kan verbreden. ”

 

Nieck-Hietbrink

Ervaring helpt jong talent

Christiaan Oude Weernink mag zich sinds augustus leermeester noemen en is de begeleider van Nieck. In 2005 begon hij bij Agro World Transport / Koeltransport Denemarken. Aanvankelijk als monteur maar sinds maart 2020 als wagenparkbeheerder bij het transportbedrijf. Het is voor hem een mooie, nieuwe uitdaging om Nieck te mogen begeleiden: ”Toen ik 10 jaar geleden begon met mijn opleiding als monteur leek het redelijk makkelijk om iemand op te leiden en te begeleid  en. Nu ik zelf begeleider en leermeester ben, kijk ik daar toch heel anders tegen aan. Soms is het best lastig om je kennis over te brengen en iemand anders iets te laten begrijpen.” Christiaan staat, samen met de andere collega’s van de werkplaats, Nieck op vele fronten bij. Hij beantwoordt de vragen die Nieck heeft, begeleidt hem bij schoolopdrachten, helpt hem bij het plannen van zijn werkzaamheden, geeft uitleg en bovenal motiveert hij de leerling. Hij ziet er een groot aantal voordelen in om Nieck dingen bij te brengen op de manier zoals verwacht wordt dat een monteur zijn werk goed doet en die hij in de toekomst nodig heeft. “Het aantal monteurs voor trucks en trailers wordt steeds minder,” uit Christiaan voorzichtig zijn zorg, “als je dan een leerling binnen het bedrijf hebt, is de kans groot dat hij na zijn opleiding blijft. Het voordeel daarvan is dat je de persoon en zijn vaardigheden al kent. Bovendien weet je dat hij past binnen de functie en de organisatie.”

Christiaan-Oude-Weernink

Voorwaarden

De duur voor een Beroeps Begeleidende Leerweg (ofwel BBL) is afhankelijk van het soort opleiding en het niveau dat gevolgd wordt. De meeste BBL-opleidingen duren 2 jaar, maar dit kan ook 1, 2 of 4 jaar zijn. Tijdens het BBL-traject werkt de leerling veelal 4 dagen per week en gaat 1 dag naar school. Zo is er een goede balans tussen de praktijk en de theorie. Voor het praktijkgedeelte wordt een arbeidsovereenkomst gekoppeld aan de praktijkovereenkomst. De leerling ontvangt dus een regulier salaris van de werkgever.

Om erkend leerbedrijf te worden, moest Agro World Transport / Koeltransport Denemarken aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moest het bedrijf als leerbedrijf een leermeester cq praktijkbegeleider in dienst hebben die de eisen van de opleiding kent en de leerling begeleidt in het traject. Daarnaast moet de student een veilige werkplek aangeboden kunnen worden, waar hij/zij de praktijkopdrachten kan uitvoeren. Samen met het opleidingsinstituut van de leerling wordt het traject gemonitord en wordt de BBL-plek op de website www.stagemarkt.nl, waar MBO-studenten een leerplek kunnen zoeken,  geplaatst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *